Vraci, rețete și secrete – sezon nou


Vraci, rețete și secrete – sezon nou

Data publicarii: 17-10-2017

 • plante

Detalii
 • Admirăm lumea fascinantă a plantelor. Le privim, le atingem, dar pe cele mai multe dintre ele … nu le cunoaştem. Aproape tot ceea ce ne înconjoară sau poate fi cultivat în propria grădină, are puteri tămăduitoare, pentru simplul fapt că este folosit în … tratamente naturiste sau în vestitele leacuri “băbeşti”! Dar numai unora le este dat să pătrundă secretele naturii. Cine sunt aceştia? VRACII, aţi ghicit! Ei se reîntorc toamna această, numai la Digi Life, într-un nou sezon de “Vraci, reţete şi secrete”.

  Am colindat ţara, în lung şi-n lat şi am privit cu mare băgare de seamă lumea din jur. Am căutat poveşti cu locuri, cu ierburi rare, dar mai ales cu oameni.

  Prima apariţie este surprinzatoare: anghinarea, o adevărată “regină a plantelor”. Aceeaşi părere o împărtăşeşte cu noi “Moţul” din Pojoga, fost pădurar, dintr-un sat uitat de lume, care păstrează de la strămoşii săi, tainele acestui „medicament minune” dar şi multe, multe istorii.

  Din Varlaam, în Muntii Buzaului, Reghina Blidaru ne sfătuieşte să fim extrem de atenţi la ce plante de leac folosim, căci natura poate fi adesea înşelătoare. Este si cazul salviei, care numără peste o sută de varietăţi…

  Ştiţi de unde vine vorba “a te moşmondi?” Ei bine, Marin Constantin, din Gorj, a aflat răspunsul la această întrebare, urmându-şi pasiunea pentru plante rare. El ne vorbeşte la “Vraci, reţete şi secrete” despre moşmon, o plantă, care îşi află originile tocmai in Persia.

  Aţi auzit vreodată de Poieniţe? Dar de “florile ploii”? Dacă nu, ascultaţi istoria lor si a unui loc de poveste spus de una dintre cele mai vârstnice localnice de la Chiojd, judeţul Buzău: mama Firica.

  Dumitru Neruja din satul Lieşti, Galaţi, ne spune apoi despre istoria muştarului, despre proprietăţile tămăduitoare, dar şi despre secretul cultivării sale.

  În flora autohtonă este una din cele mai răspândite şi folosite plante medicinale. Marele secret al tătănesei este alantoina, o substanţă cu excelente capacităţi vindecătoare. Ne povesteşte despre ea, aceeaşi Reghina Blidaru, din Varlaam, Buzău.

  Seva de mesteacăn are calităţi terapeutice extraordinare. Tămăduitorii străbuni aveau un ritual special de extragere, pe care noi îl readucem la viaţă cu ajutorul biologului Irina Stanca Mustea.

  Este noul sezon de “Vraci, reţete şi secrete”! Numai pe Digi Life, în fiecare sâmbătă şi duminică, de la 21.55.

 

 

 


Programul Zilei
Azi
Maine
Poimaine
Comunicate presa Digi


Ultimele stiri
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor.
Afla detalii aici.