Comunicat de presă - Digi World transformă scenariile SF în realitate, în episodul 3 din seria „Zona de Risc. Biocod”. (22.12.2022)
Digi World continuă seria premierelor și invită pasionații de știință revoluționară să urmărească marți, 27 decembrie, de la ora 21:00, cel de-al treilea episod din „Zona de Risc. Biocod” - singurul documentar de popularizare a tehnicilor genice din România. Linia fină dintre scenariile SF și realitate devine tot mai subtilă, astfel, prin noul episod, dr. Bogdan Ivănescu și colaboratorii săi ghidează publicul în mijlocul unor teorii inovatoare, dar controversate de societate și de mediul academic.
Pe 27 decembrie, dr. Bogdan Ivănescu, personajul principal al noii serii „Zona de Risc. Biocod”, povestește publicului despre noile tratamente regenerative cu celule stem și cum se pot aplica, în prezent, inclusiv în rezolvarea problemelor de aspect fizic - precum vergeturile sau alopecia, dar și în bolile cabaline. Industria clonării animalelor de companie înregistrează, zi de zi, progrese impresionante, iar știința a atins o limită periculoasă în care etica își spune cuvântul. A ajuns editarea genetică la o graniţă etică, dincolo de care e periculos de trecut sau a fost aceasta deja depăşită?
În ultimul episod din acest an românii vor urmări un conținut dinamic, dar și foarte empatic, descoperind aplicabilitatea noilor metode revoluționare, atât în cazul naturii umane, cât și în cazul naturii animale. Medicii vizionari oferă răspunsuri la întrebări precum „Putem prelungi viața și sănătatea animalelor dragi nouă - câinii, pisicile, caii?” sau „Pot fi tratate animalele de companie firesc, cu celule stem, după metode identice cu cele aplicabile oamenilor?”.
Informațiile științifice oferite vor fi dublate prin cazuri concrete, cu informații în exclusivitate, obținute de la pacienți și de la medici recunoscuți în mediul academic și științific.
„Apropo de Zona de Risc, nu am resimțit nicio zonă de risc, ci doar plăcerea de a împărtăși o mică parte din experiența mea profesională. Clonarea a fost, dintotdeauna, un vis al omenirii - cine nu își dorește să întoarcă la viață ceva, din ceea ce a pierdut la un moment dat? Celulele stem reprezintă pentru mine o preocupare veche, de aproximativ 12 ani. Când a apărut tehnologia Rigenera mi-am spus „iată și aparatul care pune în practică principiul”. Nu a fost o surpriză când am văzut că funcționează, ci o mare bucurie. Este o tehnologie extrem de utilă pentru chirurgia plastică, atât în tratarea arsurilor, defectelor tegumentare cu etiologii diverse, cât și pentru aplicațiile sale în scop estetic. Tehnologia există. Este nevoie doar de voință să o aplicăm. Îi felicit, pe această cale, pe toți cei care, de-a lungul timpului, au arătat interes și au aplicat biotehnologii în interesul pacienților lor”, a declarat Dr. Elena Leica Roban, Medic Specialist în Chirurgie Plastică.
Dr. Vadim Virgolici, medic veterinar, adaugă: „Am avut emoții mixte în timpul filmărilor acestui episod. Pe de o parte, orice noutate în domeniul medical este întâmpinată ca un copil nou-născut. Te întrebi oare ce va face, ce rezultate vor fi, care sunt riscurile. Vedeți dumneavoastră, medicina tradițională este axată în foarte mare măsură pe a bloca acțiunea unui factor nociv (anti-biotice, anti-inflamatorii etc.). Blocăm ceva și așteptăm apoi ca organismul să facă reparațiile și să aducă totul la normal. Ori, tocmai aici vine partea interesantă – celulele stem au posibilitatea de a ajuta, nu prin blocare, ci prin a aduce «cărămizile » necesare pentru reparații”.
„Zona de Risc. Biocod” nu ar fi fost posibilă fără dedicarea echipei DIGI Docs, reprezentată de Mihaela Popescu, în calitate de producător executiv și regizor, Anca Grădinariu, în calitate de redactor și scenarist, și Bogdan Giurca, în calitate de editor montaj/grafică. Mai multe detalii legate de noile episoade se regăsesc pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook.
Despre Zona de Risc. Biocod
Lansată în 2021, seria „Zona de Risc. Biocod” și-a propus să contribuie la creșterea educației și a nivelului de conștientizare privind importanța unui subiect tabu din zona medicinei regenerative: celulele stem. În acest moment, terapiile genice și celulare trăiesc, cu siguranţă, un moment istoric. De asemenea, medicina translațională românească se plasează în fruntea cercetării științifice europene și chiar mondiale, iar, grație acestei serii, publicul român va fi martorul transformărilor și revoluțiilor radicale. Seria de documentare este instructivă, dar și amuzantă, o mostră de infotainment de cea mai bună calitate, care aduce telespectatorii mai aproape de ultima frontieră a medicinei.
Despre Digi World
Digi World este parte a grupului DIGI | RCS & RDS. Grupul mai deține canalele Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, primul post TV Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile tematice Digi Life și Digi Animal World, cele de muzică, UTV, Music Channel, Hit Music, postul de filme (pay-tv), Film Now, și posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Digi24 FM.