Cimbrul este un redutabil leac și, în egală măsură, un condiment căutat din vremuri străvechi. Grecii foloseau uleiul esențial din cimbru pentru masaj, iar cavalerii Evului Mediu îl purtau în cruciade, cusut de iubitele lor la reverul hainei. Așadar, este lesne de înțeles de ce puține plante pot să concureze cu faima cimbrului.
La noi, cimbrul crește în zonele deluroase, însorite și poate fi ușor recunoscut după mirosul puternic și florile violacee. Însă poate fi cultivat și în sere, pentru virtuțile lui culinare sau chiar ca plantă medicinală. Planta trebuie recoltată numai pe timp călduros.
Cimbrul este folosit pentru aparatul respirator și în afecțiuni parazitare. Cimbrișorul, sub formă de pulbere, poate fi administrat copiilor pentru eliminarea paraziților.
În combinație cu miere sau zahăr putem obține un sirop pe care să îl consumăm iarna. Este bun împotriva răcelilor, guturaiului, iar pentru copii e un imunostimulent.
Cimbrișorul poate fi preparat ca ceai, ulei, tinctură sau decoct pentru băi. Toate au un lucru în comun: principii esențiale care se extrag dintr-o plantă bine culeasă și bine uscată.
Seria de mini-documentare „Vraci, rețete și secrete” – producție proprie Digi Life Romania – ne introduce în lumea miraculoasă a plantelor medicinale. În fiecare weekend, de la 21:55.
- Te-ar putea interesa si:
- Carnavalul de la Veneția de anul acesta, inaugurat cu o paradă de gondole. Cât durează evenimentul...
- Fleşa Catedralei Notre-Dame din Paris va fi montată în 2023; redeschiderea monumentului, în 2024
- Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de caniculă în zonele urbane