Merișorul, vaccinium macrocarpon, este un arbust târâtor. Vine din Canada. Rezistă la temperaturi foarte scăzute, chiar minus 40 de grade, iar singura cerință a lui este legată de sol. Ca în cazul afinelor, are nevoie de un sol acid.
Merișorul nu își pierde frunzele, foarte bogate în taninuri și flavonoide, adică antioxidanți și atunci au niște proprietăți foarte bune. Frunzele nu se pierd și înmulțirea lor se poate face pe tot parcursul anului. Se pot recolta tot anul, dar cel mai bine înainte și după fructificare pentru că atunci au ele un aport foarte mare. În perioada de fructificare cam toți nutrienții se duc în fruct.
Toamna, frunctele sunt la maturitate, se pot consuma. Fructele au un conținut foarte mare de vitamina C, conțin zaharuri, acizi, citric, malic, benzoic, provitamina A, vitaminele B1, B2 și am mai spus, vitamina C în cantități mari, flavonoide, antioxidanții și săruri minerale. Ele sunt în topul fructelor, deoarece sunt recomandate în medicina modernă în tratarea tuturor afecțiunilor reno-urinare. Au un rol antiseptic, îndepărtează riscul apariției infecțiilor la gingii dar și apariției de plăci bacteriene.
Fructele le putem folosi pentru fabricarea jeleurilor, dulcețurilor, în industria alimentară. Mai nou, în bucătării și în baruri.
Pentru a face o ceașcă de ceai de merișor, e nevoie de o linguriță de fructe și una de frunze, care se lasă la infuzat undeva la 15 minute.
Seria de mini-documentare „Vraci, rețete și secrete” – producție proprie Digi Life Romania – ne introduce în lumea miraculoasă a plantelor medicinale. De la orele 21:55.
- Te-ar putea interesa si:
- DIGIPEDIA, un nou capitol în educația științifică cu dr. Bogdan Ivănescu
- Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși...
- Din 6 octombrie, Ionela Năstase aduce magia vinului românesc la Digi24