Mulți o consideră o buruiană, o plantă de leac banală. Dacii o numeau „păpădula”. În limbaj popular, o întâlnim cu tot felul de nume: floarea găinii, floarea broaștei, floarea mălaiului.
Legenda spune că de fapt nici păpădia nu știa ce dorea să fie atunci când un înger a fost trimis de Dumnezeu să le dea plantelor nume. Rugându-se într-o zi, păpădia a dat cu ochii de soare și s-a hotărât să arate ca el, ea să fie galbenă și frumoasă. Apoi a văzut luna si s-a răzgândit. Voia să fie albă, rotundă și frumoasă. Apoi văzu si stelele și i-au plăcut și acelea. Când veni îngerul i-a îndeplinit toate dorințele. De aceea, păpădia este la început galbenă ca soarele, apoi albă și dacă sufli peste ea se împrăștie precum stelele.
Ca plantă medicinală, păpădia e folosită în scop precis ca tonic al organismului. Activează procesele de eliminare a toxinelor și a acidului uric din organism. De asemenea, ajută la scăderea colesterolului și a glicemiei.
Frunzele de păpădie au un gust amărui, un conținut important de calciu și sunt o sursă excelentă de fier.
Nativii americani și chinezii folosesc păpădia și ca leac pentru bolile de rinichi, stomac sau pentru problemele de piele. Ea mai este bună și pentru cataractă. O plantă de mare ajutor pentru tot sistemul imunitar.
Seria de mini-documentare „Vraci, rețete și secrete” – producție proprie Digi Life Romania – ne introduce în lumea miraculoasă a plantelor medicinale. În fiecare weekend, de la 21:55.
- Te-ar putea interesa si:
- Bradul de Crăciun din Rockefeller Center a fost aprins. Are 23 de metri înălțime și e iluminat de...
- Mocha Mousse este culoarea anului 2025
- La Film Now, decembrie este luna peliculelor care te poartă dincolo de limitele imaginației și ale...