A trecut mai bine de un deceniu de când am adus în România prima reprezentanță a unei bănci de celule vestice. Celulele stem au fost folosite în tratarea multor cazuri de autism identificate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3-5 ani, indiferent că acest material biologic prețios a fost recoltat și procesat de către echipa mea sau de către alte echipe, a declarat dr. Bogdan Ivănescu, medic generalist și protagonist în cadrul Zonei de risc. Biocod, primul documentar românesc despre celulele stem.
Lumea a evoluat şi, în 1956 a avut loc primul transplant de celule stem adulte, adică primul transplant de măduvă. De atunci, totul a explodat. În urmă cu câţiva ani am sărbătorit un milion de transplanturi celule stem adulte, tinere, hematopoetice la nivel mondial. De ce? Din 1956 şi până în 1988, când are loc primul transplant de celule hematopoetice recoltate la naştere, adică celule tinere, au tot fost făcute transplanturi de măduvă. De ce nu s-au făcut transplanturi cu celele stem tinere? Nu pentru că nu s-ar fi ştiut că sângele din cordonul ombilical ar avea o concentraţie mai mare de celule stem decât măduva. Nu numai pentru faptul că nu s-ar fi ştiut că celulele tinere sunt mai potente decât cele mai vechi. Problema e că, până în 1988, nu se ştia cum pot fi crioprezervate. Există DMSO - o soluţie care, din 1988, a putut fi utilizată pentru crioprezervarea pe termen lung a sângelui din cordonul ombilical. Iniţial, s-a făcut bioprezervarea întregii cantităţi de sânge extras din cordonul ombilical. După aceea, s-a descoperit că dacă faci transplantul sau, dacă ai încercat să faci transplantul folosind atât hematiile, cât şi celulele stem, transplantul nu ar merge foarte bine. Primul transplant de celule stem a fost la un pacient care suferea de anemie, Fanconi. De fapt, nu erau propriile celulele stem, ci erau prelevate de la sora lui, care a fost concepută în ideea că poate e compatibilă cu fratele. A fost un succes. Mattew Farrow se cheamă pacientul. În acest moment, este cel mai cunoscut ambasador al celulelor stem recoltate la naştere. Există o fundaţie care-i poartă numele. E cea mai puternică voce pe plan mondial în legătură cu recoltarea celulelor stem.
Dr. Bogdan Ivănescu continuă povestea care a schimbat cursul medicinei viitorului. Nu pierdeți secretul miraculoaselor celule stem.
regizor/producator executiv: Mihaela Popescu
scenariu: Anca Gradinariu/Mihaela Popescu
montaj: Bogdan Giurcă
invitat special: dr. Bogdan Ivanescu (Doctor MiT)
autor articol: Mihaela Popescu
- Te-ar putea interesa si:
- DIGIPEDIA, un nou capitol în educația științifică cu dr. Bogdan Ivănescu
- Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși...
- Din 6 octombrie, Ionela Năstase aduce magia vinului românesc la Digi24