Cresterea unui copil este dificila, iar intre greseala si un comportament inadecvat este o linie fina. Pentru brightside.me, Seth Meyers si Preston Ni au explicat cum pot parintii toxici sa le strice viata celor mici:
Sa iti fie teama de mine, dar sa ma iubesti
Pentru parintii toxici, un atac emotional este sinonim cu iubirea si atentia. Intr-o astfel de familie, copiii isi dau seama de starea de spirit a parintilor din lucruri simple, precum sunetul cheilor aruncate sau din felul in care calca. Acesti copii traiesc cu un sentiment constant de frica.
Trebuie sa faci fata problemelor de adulti, dar nu ai niciun drept
Parintii isi impart responsabilitatile cu cei mici, dar omit sa le ofere si drepturi. Copiii sunt constransi sa asculte ce zic adultii, fara a isi putea da cu parerea. Ei ajung sa creada ca din vina lor un parinte are anumite comportamente, iar mai tarziu se vor implica in diferite scandaluri pentru a se pune in pielea celor care le-au dat viata.
Fii cel mai bun, dar aminteste-ti ca nu esti special
Parintii narcisisti au asteptari mari de la micuti, ei asteptandu-se sa fie cei mai buni in toate. In momente importante pentru prichindei, comentariile rautacioase pot afecta viata unui copil instabil, facandu-l sa creada ca este o dezamagire constanta.
Vorbeste cu mine, dar nimic nu va ramane secret
Parintii toxici ii fac pe copii sa creada ca le sunt un bun confident, dar mai tarziu folosesc informatiile obtinute pentru a ii santaja sau pune in situatii ridicole.
Esti plin de imperfectiuni, dar nu incerca sa le corectezi
Cu cat stima de sine este mai scazuta, cu atat un om este mai usor de controlat. Asta stiu si parintii toxici, care subliniaza defectele copiilor. Comentand aspectul fizic, de exemplu, le insufla un complex de inferioritate si nu ii lasa sa incerce lucruri noi.
Nu vei putea obtine X lucru
Un parinte narcisist va fi incantat de reusita copilului pentru ca ii place sa se laude cu succesul lui si pentru ca ii garanteaza lui o viata buna. In realitate, ei le spun micutilor ca este o diferenta mare intre ei si scopurile lor, lucru care ii demoralizeaza.
Asculta de mine, dar doar tu esti vinovat daca esuezi
Isi trateaza copiii ca pe niste marionete si se asteapta sa urmeze planurile pe care ei le fac. Nu le pasa de consecinte, daca ei detin controlul. Iar daca lucrurile merg prost, nu isi asuma vina.
E timpul sa pleci de acasa, dar nu ma lasa singur
Parintii toxici nu vor niciodata ca cei mici sa plece de acasa. Ei vor bate moneda pe costurile pe care ar trebui sa le suporte, cu mancarea si intretinerea.
Accepta-ne ajutorul, dar nu ne exploata
Le ofera copiilor ceea ce ei nu au nevoie, iar orice refuz este vazut ca pe un afront personal. Atunci, cei mici nu ii mai refuza pentru a ii face pe parinti sa se simta utili.
Ai incredere in mine, dar fii mereu in alerta
Viata privata nu exista intr-o familie toxica. Daca copiii se vor muta, cel mai probabil parintii vor face rost de cheile de rezerva si ii te vor judeca pentru toate lucrurile pe care ei le cred inutile.
- Te-ar putea interesa si:
- La Film Now, decembrie este luna peliculelor care te poartă dincolo de limitele imaginației și ale...
- Descoperă tehnologia care redefinește lumea, pe 1 Decembrie, la Digi World
- Un portret semnat Caravaggio, expus pentru prima dată într-un muzeu din Roma