Ești o persoană matinală sau preferi să dormi până tărziu? Un studiu dezvăluie că norocoșii care se încadrează în prima variantă sunt mai puțin predispuși la depresie și anxietate.
Studiul, publicat în revista Molecular Psychiatry, a folosit date despre somn colectate de la monitoarele de activitate ale brățărilor purtate de peste 85.000 de participanți din Marea Britanie, care găzduiesc informații genetice, privind sănătatea utilizatorilor.
Cercetătorii au comparat informațiile despre somn cu rapoartele legate de dispoziția participanților și au descoperit că persoanele cu un ciclu de somn neregulat sunt mai predispuse la depresie, anxietate și au mai puține perioade de bunăstare.
„Problemele de sănătate asociate cu dormitul tărziu și trezitul devreme sunt probabil rezultatul faptului că trăim într-o lume în care este necesar să te trezești dimineață, ceea ce duce la perturbarea ritmurilor circadiene ale corpului lor”, a declarat specialistul în somn Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și profilaxie la Universitatea de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.
Ceasul biologic al persoanelor obișnuite să funcționeze mai bine după-amiaza și seara și să rămână treaz până târziu poate fi dat peste cap de trezitul de dimineață, ducând la mai multe șanse de a suferi de depresie.
„Dacă sunteți o persoană matinală, atunci este mai puțin probabil să aveți depresie și mai multe șanse de a raporta o stare de bine. Acest lucru se poate datora, în parte, faptului că persoanele matinele nu sunt afectate de "jet lag-ul social". A explicat autorul studiului, Dr. Jessica Tyrrell.
Citeşte şi: Te chinuie insomnia? 8 trucuri care te vor ajuta sa adormi mai repede si sa te odihnesti bine
„Jet lag-ul social” apare atunci când în weekend ne culcăm târziu și ne trezim mai târziu decât în zilele lucrătoare, când trebuie să ne trezim devreme pentru muncă. Este un termen împrumutat din jet lag-ul pe care îl experimentăm atunci când călătorim între fusuri orare, doar că cel social este „consecința discrepanței dintre ritmul biologic propriu al unui individ și programul zilnic determinat de constrângerile sociale”.
- Te-ar putea interesa si:
- Un oraş spaniol s-a colorat în roşu în timpul bătăii cu roşii din cadrul Tomatina. Povestea din...
- Un diamant de dimensiuni excepţionale, descoperit în Botswana
- O uşă care ar fi putut duce cândva la cabina de teatru a lui William Shakespeare, descoperită de...