Îndulcitorii artificiali și naturali sunt folosiți de milioane de persoane pentru a reduce numărul de calorii și consumul de zahăr, cu gândul că aceștia sunt mai buni pentru siluetă și nu cresc nivelul zahărului în sânge.
Cu toate acestea, cercetările sugerează că unul dintre cei mai populari îndulcitori, stevia, ar putea să nu fie bun pentru bacteriile intestinale, care joacă un rol important într-o serie de funcții, inclusiv imunitatea și starea de spirit.
Studiul, publicat în revista Molecules anul trecut, sugerează că stevia ar putea deranja echilibrul bacteriilor intestinale benefice. Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel au studiat două forme de stevia: într-un supliment de plante și extract de stevia purificat (așa cum s-ar putea să-l folosiți în produsele alimentare ca înlocuitor al zahărului).
Ei au analizat modul în care diferitele forme de stevia afectează felul în care bacteriile din intestin comunică între ele, ceea ce este important pentru reglarea microbilor din intestin și, astfel, sănătatea noastră generală.
Citește și: Cu ce poți înlocui zahărul în cafea, ceai sau prăjituri. Variante de îndulcitori naturali și artificiali
Echipa a constatat că suplimentul cu plante de stevia a avut un „efect inhibitor asupra comunicării bacteriene”, în timp ce extractul purificat de stevia a arătat „o interacțiune moleculară și o posibilă întrerupere a unor forme de comunicare bacteriană”.
Acest lucru sugerează că stevia poate contribui la un intestin dezechilibrat și poate explica simptomele de durere de stomac și balonare la unele persoane care îl utilizează pe termen lung.
Cu toate acestea, deoarece studiul a fost realizat în laborator, nu este clar cât de aplicabile sunt constatările pentru pacienți.
Dr. Karina Golberg, inginer biotehnolog și cercetător principal, a declarat: „Acesta este un studiu inițial care indică faptul că sunt necesare mai multe cercetări înainte ca industria alimentară să înlocuiască zahărul și îndulcitorii artificiali cu stevia și extractele sale.”
Pe de altă parte, există mai multe efecte pozitive ale consumului de stevia. Alte studii au arătat că stevia poate reduce diareea și simptomele sindromului intestinului iritabil, iar îndulcitorii sunt mai buni pentru organism decât zahărul. Separat, s-a demonstrat că extractul de stevia reduce semnele bolii ficatului gras.
Citește și: Top 15 alimente cu cele mai puține calorii. Le poți consuma fără frica de a te îngrășa
Un alt lucru pozitiv generat de consumul de stevia este scăderea nivelului de glucoză și îmbunătățirea sensibilității la insulină.
- Te-ar putea interesa si:
- Un oraş spaniol s-a colorat în roşu în timpul bătăii cu roşii din cadrul Tomatina. Povestea din...
- Un diamant de dimensiuni excepţionale, descoperit în Botswana
- O uşă care ar fi putut duce cândva la cabina de teatru a lui William Shakespeare, descoperită de...